Piškotki

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotki se uporabljajo za različne namene, kot so hitrejše delovanje spletne strani, zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Na spletnem mestu dpr.si uporabljamo piškotke izključno za hitro in nemoteno delovanje spletne strani ter analizo obiskanosti spletnega mesta. O uporabi piškotkov je uporabnik obveščen ob prvem obisku spletnih strani s prikazom obvestila, za uporabo piškotkov glede na namen pa ga prosimo za posebno privolitev.

Kaj so piškotki?

Piškotki (ang. cookies) so kratke besedilne datoteke, ki jih spletno mesto pošlje brskalniku (v kolikor jih spletno mesto le uporablja). Glavni namen piškotkov je, da spletni strežnik prepozna naprave, ki jih uporabniki uporabljajo pri dostopu in je tako ob naslednjem obisku zagotovljeno mnogo lažje in hitrejše brskanje po spletnem mestu. Vsebuje anonimne informacije kot so identifikacijska številka, ime strani in nekaj številk in črk ter ne vsebujejo osebnih ali drugih podatkov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti za identifikacijo uporabnika. Umik privolitve lahko povzroči spremenjeno delovanje določenih delov spletne strani ali onemogoči uporabo posameznih storitev.

Piškotki, ki se namestijo na vaš računalnik ob obisku spletnega mesta dpr.si

Ločimo dve vrsti piškotkov, in sicer:

  • Začasni piškotki, ki so ustvarjeni zgolj začasno in beležijo podatke med vašim brskanjem. Ko zaprete okno vašega brskalnika, se piškotki izbrišejo;
  • Trajni piškotki ostanejo na vašem računalniku ali drugi napravi tudi do nekaj let in so aktivirani vsakokrat, ko obiščete spletno mesto.

Naša spletna stran uporablja:

1. Potrebne piškotke

cookie_consent_level Trajen piškotek – ostane na računalniku do 2 leti, razen če predpomnilnik piškotek izbriše. Stran uporablja piškotek za pomnjenje nastavitev piškotkov. 2. Piškotki namenjeni za boljšo učinkovitost
  • Google Analytics piškotki:

– utma

Trajen piškotek – ostane na računalniku do 2 leti, razen če predpomnilnik piškotek izbriše. Uporabljen je za razlikovanje med uporabnikom in sejo. Piškotek je ustvarjen med izvajanjem javascript knjižnice, ko ni obstoječih __ utma piškotkov v obstoju. Piškotek je posodobljen vsakič, ko so podatki poslani Google Analytics.

– utmb & utmc

Veljavnost piškotka 30 min. Uporabljen je za določitev nove seje/obiska. Piškotek je ustvarjen med izvajanjem javascript knjižnice, ko ni obstoječih __utmb ali __utmc piškotkov v obstoju. Piškotek je posodobljen vsakič, ko so podatki poslani Google Analytics.

– utmz

Veljavnost piškotka 6 mesecev. Shranjuje vir prometa ali oglaševalsko akcijo, ki opredeljuje kako je uporabnik prišel na stran. Piškotek je posodobljen vsakič, ko so podatki poslani Google Analytics.

Odstranitev piškotkov

V nastavitvah brskalnika lahko piškotke kadarkoli omejite ali odstranite, vendar vam to odsvetujemo. Informacije in podrobna navodila za piškotke v posameznih brskalnikih so na voljo na spodnjih povezavah:

Chrome | Firefox | Internet Explorer | Opera | Safari